Header Image

Tips & inspiratie

Loopbaancoaching is belastingaftrekbaar

Belastingaftrek particulieren loopbaanadvies

Loopbaancoaching kan als studiekostenpost bij de belastingaangifte worden afgetrokken. Dit geldt voor de coachingsessies (inclusief btw) voor particulieren, werkgevers en zelfstandig ondernemers. Je kunt 30 tot 50 procent terug krijgen bij de aangifte van inkomstenbelasting. Let er dan wel op dat loopbaancoaching in verband moet staan met inkomensverwerving en of verbetering van je positie op de arbeidsmarkt.

Belastingaftrek loopbaanbegeleiding voor werkgevers en zzp'ers

Voor werkgevers geldt dat loopbaancoaching onder gerichte vrijstellingen valt. De kosten zijn aftrekbaar als zakelijke uitgave. Ondernemers en zzp’ers kunnen de kosten als ondernemerskosten meenemen. Voor meer informatie kun je terecht bij de Belastingdienst.

 

Bijna alle kosten voor loopbaanbegeleiding zijn aftrekbaar, met uitzondering van reiskosten. Let er op dat de nota’s daadwerkelijk zijn betaald in het jaar waarover de belastingaangifte wordt gedaan. Alleen dan zijn de kosten aftrekbaar. Wel geldt er een drempel van € 250,-. Het is dus belangrijk de nota in één belastingjaar te betalen, anders wordt er tweemaal rekening gehouden met de € 250,- drempel! Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Let op!
Aan deze informatie over fiscale regelingen kunnen geen rechten worden ontleend. Informeer altijd bij de belastingadviseur.

Informatie over studiekeuze

  • Studiekeuze123 - Vergelijking van alle bachelor- en master-opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
  • Carrièretijger - Een uitgebreide site over opleidingen en beroep gericht op hbo. 
  • Beroepeninbeeld - Beroepen met filmpjes als introductie voor beroepen op het mbo.
  • Mbostad - Jongeren vertellen, ontdek wat jij wilt worden. Beroepskeuze site voor vmbo.

Inspiratie

Films kunnen zo inspirerend zijn. Deze raakten mij:

Intouchables – Gehandicapte zakenman zoekt persoonlijke assistent. Ontroerende en humoristische film die de kracht van “jezelf blijven” laat zien.

The bucket list – Twee terminaal zieke mannen ontmoeten elkaar in het ziekenhuis. Ze besluiten samen hun bucket list te gaan vervullen.

Top